UAR LIBRARY AND ARCHIVE – COMPETITION / BUCHAREST / ROMANIA

UAR Library Bucharest - Parasite StudioUAR LIBRARY AND ARCHIVE [COMPETITION]

Proiectul propus nu constituie o biblioteca in sensul strict tehnic al cuvantului. Constituie mai degraba un spatiu public de promovare a fondului de carte de arhitectura, de protectie a acestuia, dar mai ales un spatiu al intalnirii cu cartea, un spatiu destinat relaxarii si lecturii tihnite.   Pentru a citi in ziua de astazi trebuie sa intri intr-o anumita atmosfera si fiecare citeste în felul sau, retras, pe furis, discret sau expus, in public – important e sa-ti gasesti locul preferat. Tocmai acest lucru am incercat sa-l oferim prin proiect. Proiectul se constituie mai degraba ca un suport al activitatilor si actiunilor umane dar si semenea unui un fundal fizic pe care se proiecteaza dinspre strada vechea cladire sau copacii. Ni-l dorim discret, alb, aproape imperceptibil in context. El devine activ doar în masura folosirii sale, dar si atunci doar in plan secund.

Biblioteca, unul dintre cele mai vechi programe de arhitectura, cunoste la ora actuala schimbari majore. Inca din 1972 cuvantul ”carte” a fost abolit din vocabularul specific, fiind inlocuit cu termenul tehnic ”unitate media”. Astfel, o biblioteca destinata lucrarilor de arhitectura devine cu atat mai interesanta cu cat si profesia cunoaste aceeasi schimbare odata cu sistemul de cunostere si comunicare, trecand spre digitalizare.

Fondul de carte care trebuie gazduit este constituit in mare parte din lucrari ale secolului trecut, ultimul secol in care media tiparita a fost majoritara. Astfel tema cartii, a foii tiparite, a suportului de hartie – a fundalului in cele din urma, dar si a obisnuintei fiecaruia de a citi, devin teme ale proiectului. Ne propunem recrearea atmosferei necesare cititului, locurile care sa te indemne la rasfoirea unei carti alaturi de o ceasca de cafea sau ceai. In acelasi timp organizarea spatiala propusa rezolva cateva dintre cerintele unei mici biblioteci contemporane: gazduirea cartilor, protectia exemplarelor valoroase, catalogarea eficienta a stocurilor existente pentru o accesare intuitiva si facila dar mai ales flexibilitatea, anticiparea unei evolutii in timp. Modurile prin care se acceseaza informatia, rapiditatea si comoditatea activitatilor, trebuie avute de asemenea in vedere pentru o functionare corecta pe termen lung.

 

UAR library Bucharest (2)

PARASITE STUDIO

AUTHOR: Claudiu TOMA, Attila Wenczel
PROJECT TEAM: PARASITE STUDIO
LOCATION: Bucuresti, RO
CREDITS: –