[DP]

 

[en] The project of DENTALPRAXIS dental clinic was devised on an open construction field in a neat rectangular urban tissue placed in a residential area close to the city suburbs. The idea of the project came along with setting the location – a “carious” field – in the urban tissue mentioned above, hence having a chamfered side. The idea was to functionally reconfigure this lot, starting from requirements set by the dental medical functions. As a rule, the dental act specializes in characteristic and distinctive cases, each activity focusing on an individual at a time. Similarly, the site problems designed the customary solution: the typology of openings, the imbedment of the new structure, the specific operations suffered by the original block, the chamfered pullback of the ground floor mirroring the site shape and the procedures carried out to the upper floor. Hence, a new perspective was opened from the building towards the main street which is perpendicular to the façade containing the access point. At the same time, the main façade overlooks south. We decided on the positioning of the interior functions based on this parameter, thus placing the waiting room and dental laboratory in the sunny area.The building is a single block containing a two-level public central area, with zenithal lighting. The chromatics of the building is simple, made up of alternating black and white sufaces – the white built mass and the black horizontal openings and edges.
The entrance in the building is marked by the main wall pullback in front of the door. Concealed in the floor, wall and ceiling, a wooden frame is created enclosing the opening hence created. The main access point fills up the space, merging chromatically the wooden planes of the ceiling and floor. The interior design is well-lit, light-coloured to reflect natural light. The reception area, which delineates the main surface of the ground floor and hides the areas designated to radiology, sterilization, technical room and servers, is finished with a semiglossy coat which also cloaks the doors to these rooms.
Functionally, the building is structured on different levels. The ground floor accommodates the public spaces, the central access lobby which directs interior circulation and public access to dental laboratories and to the radiology room. The waiting room is separated through the reception area from the main lobby which leads to the laboratories. The space opens up on two levels, lit in the staircase area through a skylight. The upper floor rooms contain the dental technique laboratory, offices, changing rooms and a small conference room which are assigned for the medical board and collaborators.

h25 copy

 

[ro] Proiectul Clinicii Dentare DENTALPRAXIS a fost conceput pe un teren liber de constructii, intr-un tesut urban ordonat, rectangular, intr-o zona rezidentiala aflat la apropierea limitei orasului. Ideea proiectului s-a nascut odata cu predarea amplasamentului – teren cariat – in tesutul urban mai sus mentionat, cu o latura tesita. Ideea a fost reconfigurarea functionala a acestei parcele, plecand de la cerintale specifice functiunii medicale dentare. Actul medical stomatologic prin natura sa este orientat spre cazuri specifice, particulare, fiecare lucrare fiind individuala si legata de o persoana specifica. In mod similar problemele sitului au dictat solutia specifica aleasa – tipologia golurilor , implantarea noii structuri, operatiunile specifice facute asupra volumului initial, retragera tesita a parterului cladirii dupa forma sitului si operatiile facute la nivelul etajului. Astfel, am deschis perspectiva dinspre cladire spre strada principala, aflata perpendicular pe fatada accesului . Totodata, directia fatadei principale a coincis si cu punctul cardinal sud. Am ales sa ordonam functiunile interioare in functie de acesta, in zona insorita amenajand spatiul de asteptare si laboratorul dentar.
Cladirea este un monovolum cu un spatiu central public realizat pe doua niveluri, iluminat zenital. Cromatica volumului e simpla, compusa din suprafete albe si negre – albul fiind masa construita si negrul marcand golurile orizontale si muchiile.
Accesul in cladire este marcat printr-o retragere a peretelui principal in dreptul usii. Golul astfel creat este bordat de un chenar din lemn, ingropat la nivelul pardoselii, peretelui si tavanului. Usa principala completeaza spatiul, unind cromatic planurile din lemn ale tavanului cu cel de calcare. Interiorul este conceput luminos, fiind propuse culori deschise, care sa reflecte lumina exterioara. Volumul receptiei care delimiteaza spatiul principal al parterului si adaposteste spatiile saliilor de radiologie, sterilizare, camera tehnica, servere, va fi imbracat intr-un invelis semilucios care va camufla si usile destinate acestor spatii.
Din punct de vedere functional cladirea este impartita pe niveluri. La parter se afla spatiile publice, holul central de acces care orienteaza circulatiile interioare, accesul public spre cabinetele dentare si la sala de radiologie. Sala de asteptare este separata prin spatiul de receptie de holul principal din care se acceseaza cabinetele. Spatiul se deschide pe doua niveluri, iluminat in zona scarii printr-un luminator. Spatiile etajului sunt destinate personalului medical si colaboratorilor, aici fiind plasate laboratorul pentru tehnica dentara, birourile, vestiarele si o mica sala de sedinte.

 

h1 copy h2 copy h6 copy h9 copy h16 copy h24 copy h44 copyh46 copy h17 copy
planSCHEME

AUTHOR: Attila Wenczel
PROJECT TEAM: PARASITE STUDIO
LOCATION: Timisoara, RO
PICTURES: Attila Wenczel
CREDITS: best architecture A_TA 2013 , mention for best inferior BETA 2016
EXHIBITION: A_TA 2013