[CH]

1 fata zi 2 copy

 

C HOUSE

[en] The house is situated in one of Timisoara’s marginal neighborhoods, in a recently constructed zone with a heterogeneous character- regarding the volumes, their alignment and their colors. Thus, we proposed a simple black and white volume.
The chosen volume serves a double purpose: emphasizing the building in the given context and concealing the interior and exterior private space from the street.
The white color highlights the volume’s horizontal/ vertical dynamics, and the black color has the role of visually stretching the openings and emphasizing the openings. The facades have different dynamics in relation with their cardinal orientation. The main facade faces east, and it accentuates the horizontality of the volumes, respecting the street dynamics. The southern facade has extruded volumes in order to offer the interior spaces as much light as they need. The western facade becomes more static, more transparent, opening the views to the backyard, a space for relaxation and swimming. The northern facade is more opaque, the openings are more fragmanted, having a series of narrow slits that let the indirect lighting into the main space.
All the walkways, the horizontal ones as well as the vertical ones meet in the living room, a central space that orders and directs the movement. The central space also controls the ambient, being created in order to facilitate the natural airflow. The stair spaces’ height lets this happen eliminating the warm air on the northern side, above the living room.
The first floor is composed of two private zones: the main bedroom and the children’s rooms. These zones are separated by a walkway that visually controls the living area.
The backyard is composed of two different zones, one dominantly mineral, near the house, composed of a leisure space detached from the main volume and the pool, situated in the sunny part of the parcel, and the other zone, in the back, is a designed vegetal landscape.

 

2 fata seara det copy

5 spate seara1 copy

7 spate seara3 copy

9 lateral seara 3 copy

10 fatada spate zi 5 copy

13 acces 4 copy

[ro] Proiectul este amplasat într-unul dintre cartierele limitrofe ale orasului Timisoara, într-o zona nou construita cu un caracter eterogen, atât din punctul de vedere al volumelor construite, al aliniamentului acestora cât si al culorilor folosite. Am ales astfel sa propunem o volumetrie doar în alb si negru.
Voumetria aleasa are un rol dublu, acela de a pune în evidenta solutia în contextul amintit dar si de a ascunde dinspre strada si exterior spatiul privat, atât cel interior cât si al curtii. Culoarea ALBA pune în evidenta dinamica orizontal/verticala a volumetriei pe când NEGRUL are roul de a largii vizual deschiderile si de a accentua prezenta golurilor.
Fatadele casei au o dinamica diferita, în relatie cu punctele cardinale catre care acestea se raporteaza. Fatada principala aflata la strada si orientata spre est accentueaza miscarea orizontala a volumelor, preluând dinamica strazii. Înspre sud, fatada are retrageri pronuntate ale volumelor majore, pentru a oferii spatiilor interioare cât mai multa lumina directa. Spre vest fatada devine mai statica, mult vitrata, deschizând vederea dinspre interior spre curte, spatiul destinat relaxarii si piscina. Fatada nordica este mai închisa, cu volume mai fragmentate, având o serie de fante înguste care introduc în spatiul central lumina indirecta.
Toate traseele de miscare, atât cele orizontale cât si cele verticale se întâlnesc în camera de zi a casei care le ordoneaza, asemenea unui adevarat centru directional. Spatiul central controleaza de asemenea si ambientul, fiind astfel creat încât sa faciliteze circulatia naturala a curentilor de aer. Spatiul înalt al scarii permite acest lucru, eliminând aerul cald pe latura de nord, desupra camerei de zi.
Etajul este conceput sub forma a doua zone private, una destinata dormitorului matrimonial si anexelor sale ai o alta formata din camerele copiilor. Acestea sunt separate de o pasarela care controleaza vizual zona de zi.
Curtea aflata în spate are doua zone, una preponderent minerala, aflata în apropierea casei,compusa dintr-un spatiu de relaxare detasat de volumul locuintei si piscina aflata în zona însorita si alta amenajata peisajer înspre spatele curtii.

 

14 iving 5 copy

15 living 6 copy

16 living 4 copy

19 dorm 1 copy

20 buca 1 copy

21 buca 2 copy

22 baie 2 copy

23 baie 3 copy
planuri

sectiuni

fatada

AUTHOR: Attila Wenczel
PROJECT TEAM: PARASITE STUDIO
LOCATION: Timisoara, RO
PICTURES: Attila Wenczel
CREDITS: best house A_TA 2014
EXHIBITION: A_TA 2014
PUBLICATION: Designboom, Igloo