[BCU]

6 exterior views copy

BCU 03 [COMPETITION]

[en] The building is conceived as a ramp that links all the library levels and which is endowed through its dimensioning with functions, becoming thus the main space of the library. The ramp comprises attached spaces that are internet accessing points and also hosts the book deposit and the reading areas in an “informational continuum”. Starting from the ramp towards its margins, the dynamic of the space is diminishing towards the exterior, where the reading areas are located. The reading areas, although comprised in the large and open space, benefit of privacy, but in the main time offer quick access to the printed materials, located in the deposit and illuminated concordantly to the library requirements through the envelope. Based on the idea of fluidity, the building has open spaces in which the reader is freely moving to acquire the materials. The free plan as well as the system of networks allows a great flexibility in organizing the library. The changes that appeared along with the evolution of the program can be easily applied, requiring a short term of execution and minimal costs.

7 exterior views copy 6b exterior views copy 1 generating concept copy 4 sections copy 5 elevations copy

[ro]Cladirea este conceputa ca o rampa care leaga toate nivelele bibliotecii si care prin dimensionare primeste functiuni si devine astfel unul dintre spatiile principale ale bibliotecii. Rampa contine atasate spatiile pentru accesul la Internet dar gazduieste depozitul de carte si spatiile de lectura intr-un „continuum informational”. Pornind de la rampa spre margini dinamicitatea spatiului scade astfel incat spre exterior sunt asezate spatiile de lectura care, desi integrate deschis in spatiu, beneficiaza prin asezare de intimitate, dar in acelasi timp si de acces rapid la materialele tiparite si iluminate corespunzatoare datorita anvelopei. Bazata pe ideea de fluiditate, cladirea are spatiile deschise, cititorul fiind cel care se deplaseaza pentru preluarea materialelor. Planul liber precum si sistemul de distributie al retelelor, da o mare flexibilitate in organizarea spatiilor bibliotecii. Modificarile survenite odata cu evolutia programului in timp pot fi usor facute, necesitand un timp scurt de executie si costuri minime.

7b exterior views copy 02 copy copy

AUTHOR: Claudiu Toma
PROJECT TEAM: PARASITE STUDIO
LOCATION: CLUJ NAPOCA, RO